понеделник, 27 декември 2010 г.

Мазнини

Тази статия ще е сравнително нерегулирана , главно защото обхваща прекалено много материал. Нека информацията да се използва като ориентир вместо да се приема като абсолютна истина.

Видове мастна тъкан

Телесните мазнини биват четири вида: кафява , интрамускулна(между мускулите ни) , подкожна и висцерална(между вътрешностите ни).

Кафявата мазнина е кафява поради увеличения брой митохондрии , съдържащи желязо.

Митохондриите са органели (нека да ги наречем "части") в повечето клетки. Те генерират сравнително голямо количество енергия при обработването на захари в друга по-лесна за усвояване форма. Следователно тъкани с високо съдържание на митохондрии действат като калорийни пещи.

Новородените ни и хиберниращите (спящи зимен сън) животни имат големи количества от тази мазнина - главната и' функция е да помага при поддържането на телесната температура. За да изпълнява това кафявата мазнина приема калории от другите мазнини и ги изгаря.

Възрастните индивиди са по-добре устроени откъм поддържане на собствената си температура , но въпреки това и при тях се наблюдава наличие на кафява мазнина. Намира се на същите места където е била формирана през по-ранните ни години.



Кафявата мазнина се активира при силно понижена температура (един студен душ би бил достатъчен)

Наблюдават се понижени нива на тази мазнина при хората с наднормено тегло и обратното при останалите спадащи в рамките на приемливото.

Предполага се че количествата и' са свързани с поддържането на добро телесно тегло.

Интрамускулната мазнина е тъкан , формираща се между мускулните влакна. Количествата и' се повишават колкото повече остаряваме.

Тази мазнина представлява складиран енергиен източник , който най-често се използва при физически натоварвания. Правете си изводите относно методите за намалянето и'.

Повишените нива на интрамускулна мазнина са свързани със симптомите на диабет и инсулинова резистентност. На външен вид представлява това:


Сходно е на месата , които си купуваме редовно.

Подкожните мазнини са най-често обсъжданите. Клетките от този тип се намират в полу-течно състояние и служат за поддържане на телесната температура , енергиен източник и до някаква степен защитават от наранявания.

Тялото ни е адаптирано предимно да оцелява. По тази причина всякакъв излишък от хранителни вещества се складира за потенциално използване по-късно. Независимо от мнението ни относно външния ни вид , адаптирани сме да функционираме оптимално при дадени налични нива на този тип мазнина.

Противно на очакванията подкожната мазнина не е просто примитивен източник на енергия. Клетките и' регулират дадени хормони в организма и прекомерното намаляне на нивата и' води до нарушаване на баланса. Хормоните са свързани с изключително много функции и е добре да се има впредвид казаното.

Всички имаме даден процент мазнини , при който сме в оптимално състояние и както може да се очаква , този процент е различен за всеки индивид. Нужно е да спомена как имаме дори минимален процент , без който бихме загинали. При мъжете това е в рамките на 2-5% , при жените е 10-13%.

Стана ми леко смешно как таблиците с процентите са се променили до известна степен. Пет до осем процента е дадено като минималното количество , което споменах по-горе. Това просто рефлектира лошо върху сегашните мнения относно кое е малко и кое е много. Уж всички взеха да обръщат внимание на тези неща , а имаме горната ситуация.

Намалянето на количествата подкожна мазнина става единствено чрез изразходване на повече енергия отколкото приемаме.

Всяка диета , всеки метод в крайна сметка опира до това. Мазното е излишък , обратното на излишъка е липсата. Когато тялото ви има нужда от енергия , а не му я доставяте то ще прибегне до използването на складирания излишък.

Всички продукти на пазара твърдящи намаляне на мазнините са пълни боклуци. Нито разни прахове със бодибилдъри на етикета , нито някакви нечувани плодчета ще свършат тази работа.

Нека да спомена че тази липса може да се създаде по два начина - ядете по-малко или тренирате повече. Според мен повечето хора не успяват , защото разчитат прекалено много на първото.

И се отплеснах.

Висцералната мазнина е последния вид , който ще се спомене засега. Ако на някой му е омръзнало да чете , нека да му пробудя интереса - този тип мазнина е главната причина да имате коремче. Ако сте се щипали по корема и не напипвате нещо значително под кожата , но въпреки това имате издут корем , то вие имате повишени нива на висцерална мазнина.



Един индивид може да има високи нива на подкожна мазнина и ниски нива на висцерална и да е напълно здрав. Сумистите са точно в това положение - ежедневните им тренировки поддържат нивата им на висцерална мазнина под контрол , докато подкожните са им нужни за спорта.

Повечето заболявания се дължат на тази мастна тъкан. Нивата на тази мазнина се влияят силно от излишното седене , неправилното хранене , употребяването на алкохол , наднормено тегло и продължителен стрес.

Изобщо не се влияе от наличните стероиди и други химични средства на пазара.

Премахването на този тип мазнина изисква най-много положени усилия. Поне няколко часа разхождане седмично и/или спринтиране (не бягане/джогинг).

Няма коментари:

Публикуване на коментар