понеделник, 20 декември 2010 г.

Калций

Как ми помага - това е вещество играещо незаменима роля във формирането на костите ни , провеждането на нервни импулси и осъществяването на мускулни съкращения.
Колко ми трябва - това е спорен въпрос. От една страна млечната индустрия се е постарала много добре да наплаши хората относно дневните им нужди. Не може да не сте чували как млякото е полезно за костите - асосиацията е била изграждана с години , макар и да не е точно така.

Малко материал за размисъл - бабите и дядовците навсякъде безотказно са консумирали огромни количества млечни продукти през живота си и продължават да го правят (пренебрегвайки факта че днешните продукти са повечето ментета). Защо тогава техните кости не са здрави и плътни? Гарантирам ви , че при едно не-толкова-грациозно падане биха се озовали в болница.

Здрави кости не се правят единствено с приемане на достатъчно калций.

Фактори влияещи на плътността на костите ни са:

1.Физическа активност - спортуваме ли или се излежаваме по цял ден. Често днешните граждани не подлагат костите си на нужното натоварване , прекарвайки голяма част от деня си седнали. Стоейки прав , човек може да поддържа някакво приемливо ниво на костна плътност - често хората се оплакват , когато се налага да постоят прави по-продължително време. Това е от една страна защото са в бедно физическо състояние и от друга страна защото стоенето достатъчно си е упражнение само по себе си.

2.Налични количества на витамин Д - този витамин играе главна роля в усвояването на приетият калций. Много калций/малко слънце = слаби кости. Достатъчно калций/достатъчно слънце = здрави кости.

3.Приемът на самото вещество да е достатъчен - какво значи достатъчен? Няма да споменавам грамаж. Използвайте следната логика - ако се питате дали сте приели достатъчно , най-вероятно не сте.

Стига да полагате усилие да си повишите нивата в организма ще се справите.

Кои са източниците му - моркови , зелени листни зеленчуци (броколи , спанак , маруля и т.н.), грах , портокал (не соковете от магазините , самият плод), ядки.

Нека да подчертая че млякото е надежден източник на калций ЕДИНСТВЕНО ако организма ви има нужните ензими за да го разгради. Ензимите са органични вещества нужни за разграждането и усвояването на дадени храни. Млечните ензими обичайно се губят след първите няколко години след раждането ни и след това не се възстановяват. Повечето хора на тази земя *не* могат да усвояват млечните продукти подобаващо и развиват много болести впоследствие. Има възможност генът ви да е леко различен от нормата и да сте си запазили ензимите , но това е наистина рядко.

Ние сме единственото животно пиещо мляко далеч след като е отбито. Замислете се дали е защото сме по-умни от цялата природа или защото млякото и неговите производни стават за правене на пари. Не стига че не пием собственото си мляко та и посягаме към друго животно. Запитайте се защо хората считат идеята за човешко мляко по магазините толкова противна.

Не разчитайте на този факт - заедно с горепосоченото, млечните продукти на българският пазар в повечето случаи са боклуци.

Лична препоръка/Краен извод - моркови и ядки , достатъчно калций без никакви рискове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар